14-09-22 Η Ζ. Μακρή εγκαινίασε το 45ο δημοτικό στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας

Τα εγκαίνια του διθέσιου 45ου δημοτικού σχολείου στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, η ίδρυση του οποίου φέρει την υπογραφή της, τέλεσε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μ. Μακρή, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κα Μακρή είχε τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάσει το δεύτερο δημοτικό σχολείο της χώρας σε ανδρική φυλακή και ικανοποίησε, με την ανταπόκρισή της και την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων ενεργειών της, ένα πάγιο αίτημα και μια προσπάθεια πολλών ετών.

Το νέο σχολείο θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των κρατουμένων που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα ή δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο δημοτικού ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην αύξηση των διασυνδεδεμένων εκπαιδευτικών δομών στα Καταστήματα Κράτησης, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, κρατούμενοι που μετάγονται από τη μία φυλακή στην άλλη.

Η κα Μακρή, με την ευκαιρία, προανήγγειλε την ίδρυση μεταγυμνασιακής δομής τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, που θα αποτελέσουν τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή των έγκλειστων, μόλις αποφυλακιστούν, αλλά και για την ομαλή επανένταξή τους.

Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε ο αγιασμός από τον ιερέα της φυλακής π. Νικηφόρο Κοντογιάννη, με ευχές για καλή σχολική χρονιά στους νέους εκπαιδευόμενους των δύο τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Η κα Μακρή απηύθυνε τις δικές της εγκάρδιες ευχές για καλή πρόοδο και ενθάρρυνε τους έγκλειστους μαθητές να ξεκινήσουν ή και να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδρομή τους μέσα από τη δυνατότητα που τους δίνεται με τη φοίτησή τους στο 45ο δημοτικό σχολείο Λάρισας.

Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, στεγάζεται και το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, καθώς και μικρό μουσείο, το SMART Small Museum Of Art, που έχουν δημιουργήσει οι φοιτούντες στο ΣΔΕ με έργα ζωγραφικής και άλλες χειροτεχνίες.

Η κα Μακρή ξεναγήθηκε στους χώρους από τον Διευθυντή των Εκπαιδευτικών Μονάδων του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας κ. Τράντα και στάθηκε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στα έργα των έγκλειστων επιβραβεύοντας το ταλέντο, το μεράκι και την ενασχόλησή τους με την τέχνη ως τρόπου έκφρασης, δημιουργίας και αξιοποίησης του χρόνου κράτησής τους.  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικ. Καραγιώργου, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κων. Χατζημίχου, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας Δ. Παπαδόπουλος, μέλη του προσωπικού του Κ.Κ., οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, οι εκπαιδευτικοί του 45ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.